Prostorož v Anselmi

Prostorož v Anselmi

 

V sredo se je pri Anselmi zgodil prostoRož. Skupina arhitektk, ki že od leta 2004 spreminja javne površine v ljudem prijazne in funkcionalne prostore, je pripravila kratko predstavitev svojih zadnjih projektov iz poletja 2011. Da ne bomo predolgi, več o Prostorož in projektih na spletni strani www.prostoroz.org. Tam je njihovo delo veliko bolj natančno popisano, kot bi meni uspelo v teh kratkih vrsticah. Pa še slikce so. In  te včasih povedo več kot suhoparne besede.

Obenem moram priznati, da je to moj prvi blog in se malo bojim, da ga bo moj administrator Malalan gladko zavrnila, ko bo videla zapisano vsebino. Kljub temu bom nadaljeval, mogoče bo zamižala na eno oko. Obljubil sem ji, da bom zapis opremil tudi s fotografijo. Malalan ima rada fotografije. Verjetno zaradi istega razloga, kot sem ga zapisal v zadnjem stavku prejšnjega odstavka. Pa zadosti o Malalan in Anslemi, več o tem v kakšnem drugem blogu. Če bo objavljen.

V sredo se je zbralo ravno toliko ljudi, da stolov ni bilo ne preveč in ne premalo. Ravno zadosti. Nekaj stolov je čakalo na obiskovalce, ki so se predstavitvi pridružili kasneje, vendar so si projekte rajši ogledali stoje. Kar ni nič narobe in ne vem točno čemu služi ta zadnji stavek. Pa naj bo. Kot uvod v predstavitev atmosfere, ki je bila sproščena in dobra. Obiskovalci so bili po večini že seznanjeni s skupino prostoRož, zato so vedeli kaj lahko pričakujejo. Alenka, Maša Ana in Ana so predstavile projekte iz Tomaja, Ljubljanje (Tabor), Aarhusa, Dunaja in Wroclawa. Od majhne kraške vasi do velikih evropskih mest. prostoRož je dokazal, da se znajde povsod, tako v malih kamnitih kraških ulicah, kot po bolj urbanih javnih prostorih, kjer se poleti sprehajajo turisti in tisti, ki zaradi takšnih in drugačnih razlogov raje ostanejo doma in čuvajo mesta, dokler se ostali ne vrnejo s počitnic. Vsak projekt je bil poseben, pa vendar so vsi imeli v sebi izrazit pečat prostoRoža. Vsi projekti v sebi nosijo sporočilo, da je mogoče z minimalimi sredstvi in veliko dobre volje ustvariti prostore, ki ljudi združujejo, povezujejo in razveseljujejo. Po predstavitvi so obiskovalci lahko poskusili letošnji teran s Kazelj in pecivo, ki je bilo pripravljeno v kuhinjah Prostoroža. Odlična predstavitev in postrežba. Zdi se, da je prostoRož vsako leto boljši in projekti bolj izdelani in dovršeni. Se vidimo čez eno leto, mogoče še prej.

Tako Malalan, to bi bilo to, še slikca in potem lahko to objavimo.

Konec.

PS. predstavljeni projekti na predavanju so dostopni na www.prostoroz.org

 

foto: Tina Tavčar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-size: initial;background-position: top center;background-attachment: initial;background-repeat: initial;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 500px;}