IMG_0084Anselma je ženska oblika imena Anselm. To je nemško ime, ki je zloženka iz starovisokonemških beed ans (ase) v pomenu »bog« in helm »čelada, zaščita«. Druga možna razlaga imena Selma je izhajanje iz pogostega muslimanskega imena Selma. To ime pa razlagajo iz turškega imena Selma, ki iz arabskega Sälmā izhaja iz korena slm v pomenu »biti zdrav, cel; biti varen; rešiti se«. “

http://sl.wikipedia.org/wiki/Selma
……………………………………………………………………………………………………………..

ANSELMA
Javna delavnica

 

Anselma – javna delavnica, je prostor za so-delo (coworking), izobraževanje in spoznavanje novih avtorjev.

V njenem okviru delujejo stalni in občasni izdelovalci, potekajo različne delavnice in tečaji, lahko pa jo uporabljate za svoj atelje v zameno za dnevno ali mesečno karto – šfitness. Počasi se vzpostavlja tudi trgovinica izdelkov zanimivih iz izdelovalskega ali idejnega vidika.

Anselma je prostor, ki ponuja drugačno izkušnjo in pristop k pridobivanju stvari, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.V Anselmi si je mogoče stvari izdelati, se nauči kako se jih izdela ali opazuje različne izdelovalce in njihove stvaritve, saj so na voljo razna orodja in stroji, potekajo različni tečaji in delavnice za bodoče izdelovalce, že izkušeni pa v njej razstavljajo in izdelujejo lastne izdelke. Delavnica je namenjena čisto vsem – mladim in starim, modernim in konzervativnim, tistim, ki že izdelujejo in tistim, ki bi se tega radi priučili, praktičnim, simpatičnim, nerodnim, sramežljivim, pogumnim.

Ker se zdi, da smo že vsi naveličani neskončnega iskanja in kupovanja izdelkov, ki ustrezajo našim potrebam in okusu, ter izbiranja med policami, ki jim ni videti konca. Izdelki, ki jih kupimo mimogrede ali načrtovano, so v sodobni preponudbi izgubili vsako vrednost in vsebino, vse novo je že jutri staro in postane skoraj takoj smet, tisto nekaj, kar nam je odveč. Danes lahko kadarkoli kdorkoli kupi karkoli. V tej tovarni tako postane edina stvar, ki šteje, ki pomeni, ki ima vrednost, tista, za katero lahko rečemo, da smo jo naredili sami. Naj si bo obleka, beležka ali namizna svetilka – edino predmet pridobljen z lastnim znanjem in trudom in ne zgolj z denarjem, se lahko povzdigne nad vso ponudbo, ki nas zasipa iz vseh strani. Tak izdelek steška zavržemo – če sploh – in mu je skoraj nemogoče postaviti vrednost v številkah.

…………………………………………………………………………………………………………………………

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *